REIZEN

 

BESTEMMINGEN

Zonsondergang in Stonetown

Stone town

Stone Town staat op de Wereld Erfgoed Lijst. De huizen zijn gebouwd van koraalsteen. In de 19e eeuw besloot de sultan van Oman Zanzibar als hoofdstad van zijn imperium te maken zodat hij de handelsroute goed kon controleren. Hierdoor ziet u in de stad veel invloeden van Oman en aan de kustlijn staan veel oude paleizen uit deze periode. Maar de grote handel in o.a. kruiden en ivoor zorgde er ook voor dat mensen van over de hele wereld zich op dit eiland gingen vestigen. Als u door de kleine straten van Stone Town ervaart de invloeden van vele werelddelen, o.a. de Arabische, Indische, Europese en natuurlijk Afrikaanse. Deze mengelmoes van culturen maakt Stone Town zo fascinerend. Helaas was Zanzibar ook een belangrijke plaats voor de slavernij-handel die in Afrika was. Op het eiland en ook in Stone Town zijn er een aantal kelders te bezoeken uit deze periode.

Bwejuu

Bwejuu ligt ongeveer 4 km ten noorden van Paje. Net achter het strand zit een dicht netwerk van stoffige steegjes en huizen, afgewisseld met torenhoge palmbomen. Dit is een rustige omgeving, uitstekend om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte, waar het enige geluid dat je buiten het dorp hoort, de wind is die door bomen ritselt. Het tij gaat kilometers weg en er is een geweldig gevoel van ruimte. De lokale bevolking doet aan visserij en vrouwen maken touw van kokosnootschillen, maar zeewierteelt is hier de belangrijkste industrie.

Matemwe

Matemwe ligt aan de noord-oost kust van het eiland en wordt gezien als een paradijs op zich. Witte stranden omringd met palmbomen. Een lagoon gevormd door een koraal-rif met prachtige blauwe schakeringen. 

Een prachtige plek om te ontspannen.

 

Maar u kunt natuurlijk ook lange wandelingen maken over het strand.

En bent u geïnteresseerd om te gaan duiken en/of te snorkelen dan is dit de plek om dat te doen. Niet ver van Matemwe ligt Mnemba Atoll wat de beste plek hiervoor is. Met een dag-excursie kunt u hier naar dit marine reservaat om het prachtige onderwater leven te ervaren.

Grote groepen vissen ziet u hier en er zijn ook schildpadden. Soms onderweg hier naar toe ziet u dolfijnen.

Jambiani

Jambiani Village is een uitgestrekt kustdorpje. Het is een van de oudste vissersdorpen van het eiland en tegenwoordig zie je ook lokale vrouwen zeewier verzamelen. Met ongeveer 4.000 permanente inwoners heeft het een hoge bevolkingsdichtheid, maar profiteert het ook van kleuter-, basis- en middelbare scholen, een medisch centrum en verschillende basisvoedingswinkels. De dorpsnaam komt van het Arabische woord "Jambiya", een dolk met een duidelijk gebogen blad. Een lokale legende vertelt dat vroege kolonisten zo'n mes hier aantroffen; bewijs dat anderen in het gebied voor hen waren geweest. Het biedt nu een ruime keuze aan leuke hotels.

Kendwa

Aan de westkust, ongeveer 4 km ten zuiden van Nungwi, ligt het kleine dorpje en het prachtige strand van Kendwa. Het is een serene plek met een goed uitgebalanceerde, eenvoudige plek om te verblijven, een paar strandbars, een duikschool en een glorieus, breed zandstrand, dat geen last heeft van de tijverschillen langs de oostkust. Het blijft een mooie plek om te relaxen en heeft een gevoel van ruimte dat niet wordt gevonden in de naburige Nungwi. 's Avonds komt het strand tot leven met vreugdevuren, barbecues en strandfeesten op volle maan, maar afgezien daarvan is het absoluut een oase van rust. 

Kizimkazi

Het dorp Kizimkazi ligt aan de zuidkust van het eiland Zanzibar. Het ligt in een prachtige baai en het heeft van de oudste nederzettingen op het eiland, het voormalige huis van de Mwinyi Mkuu (traditionele koning van Zanzibar). Het is doordrenkt van geschiedenis. Hier kunt u ook de oudste moskee van Oost-Afrika bezoeken.

 

Kizimkazi is de plaats waar je dolfijnen kunt zien. Er zijn hier 2 soorten: de tuimelaar en de bultrugdolfijn. Tijdens een boottocht zie je ze en kun je zelfs met ze zwemmen, zolang je ze niet aanraakt.

Kiwengwa

Kiwengwa, een klein traditioneel kustplaatsje met een prachtig strand, is ook het hart van de pakketvakantiesector van Zanzibar. Het is een van de dorpen met grote resorts en verschillende grote hotels langs de kust naar het noorden.

Nungwi

Nungwi is van oudsher het centrum van de dhow-industrie van Zanzibar. Maar het afgelopen decennium is de kustlijn hier enorm populair geworden en is het een van de drukste strandbestemmingen van het eiland te worden. Dit omdat er geen getijde-veranderingen zijn zodat je hier de hele dag kunt zwemmen.

Je kunt naar de vuurtoren lopen, maar ook een bezoek brengen aan het Mnarani Turtle Center, waar ze goed werk verrichten om de schildpaddenpopulatie rond het eiland te beschermen. Heel interessant om te zien.

Paje-strand

Paje is een klein dorp aan de oostkust van het eiland Zanzibar. Het is een klein, vervallen vissersdorpje. De stranden zijn prachtig, gekleurd door veel palmbomen. Als het vloed is, zijn de kleuren van het lage water adembenemend.

Paje is een beroemd kitesurfcentrum, de meeste toeristen zijn hier dol op kitesurfen of hebben de mogelijkheid om de basisprincipes van deze populaire sport te leren.

De avonden aan de kust van Paje zijn gewijd aan voetbal. Zowel lokale jongens als toeristen ontmoeten elkaar elke avond voor serieuze wedstrijd. Gezamelijk wordt er daarna een drankje door de deelnemers gedronken, winnaars en verliezers. 

 

Pongwe

Ten noordwesten van de landtong Ras Uroa, vormen een reeks idyllische, met palmbomen omzoomde zanderige baaien Pongwe. Het is een klein vissersdorpje en er zijn drie kleine individuele accommodaties. Verder is er niets en dat is de magie hier! Absolute ontspanning en weg van alles.