Het klimaat

Kenia ligt op de evenaar wat inhoudt dat het gemiddeld een warm klimaat heeft. De temperatuur hangt wel af van de hoogte waarop een stad of park ligt. Sommige gebieden liggen laag en zijn gemiddeld het hele jaar door warm, bijv in Samburu. Nairobi ligt op circa 1600m waardoor het in de koudere maanden (juni en juli) voornamelijk ‘s avonds flink kan afkoelen. Kenia kent 2 regenperiodes: van maart t/m mei (met langere regenbuien) en oktober t/m half december (kortere buien). De kustgebieden zijn gemiddeld veel warmer en vochtiger dan landinwaarts.

 

Voor Tanzania geldt eigenlijk hetzelfde ook al ligt dit land net onder de evenaar. Gemiddeld is het hier warm en droog. De regenmaanden zijn hetzelfde als in Kenia hoewel de laatste jaren ook hier het klimaat verandert, zoals overal ter wereld. 

Op Zanzibar heerst een tropisch klimaat en is het hele jaar door warm. Soms kan er een bui vallen maar deze duurt gemiddeld niet lang. Gemiddeld is het er zonnig en droog.

 

Financiën 

De lokale valuta in Kenia is Kenia Shilling. In Tanzania is dit Tanzania Shilling. De koers van beide shillings is totaal anders. Om een idee te geven, in Kenia krijgt u voor €1,- circa  Ksh100. In Tanzania krijgt u voor €1,- circa Tsh 2300.

 

In beide landen kunt u zowel op het vliegveld als in steden geld wisselen. Daarnaast kunt u ook op verscheidene plaatsen pinnen met Visa Credit Card of met MasterCard. Maestro wordt haast nergens geaccepteerd. Bij het pinnen moet uw bankkaart wel op werelddekking staan.

Bij lodges kunt u ook vaak met uw Visa Credit card betalen.

 

Het is altijd goed om wel wat cash geld mee te nemen in het geval een ATM niet werkt. U kunt hiervoor Euro’s of US dollars meenemen.

Voor beide landen geldt dat als u US dollars wilt meenemen de biljetten niet ouder mogen zijn dan 2006!

Fooien

Hoewel u zelf mag kiezen of u iemand een tip wilt geven, wordt dit gebaar wel erg gewaardeerd. Vooral in hotels zijn de salarissen van het personeel soms erg laag en gebaseerd op het krijgen van een fooi.

 

Richtlijnen voor het geven van een fooi:

Drankjes en maaltijden: 5-10%

Kruier: $1 voor het brengen en/of halen van uw bagage

Hotelpersoneel (vaak staat er een tipbox bij de receptie): $ 3-5 per dag

Chauffeur/gids: $ 15-25 per dag per auto

 

Afdingen

Op lokale markten en in souvenir winkels is het heel normaal om af te dingen. De verkopers vinden het ook leuk om te doen. In grotere winkels en supermarkten zijn de prijzen vastgesteld. Spreek met een taxi-chauffeur de prijs van te voren af.

 

Fotograferen 

Zowel Kenia als Tanzania (en Zanzibar) zijn fotogenieke landen. U kunt hier dan ook veel prachtige foto’s maken. Neem vanuit Nederland genoeg batterijen en geheugenkaarten mee omdat deze tijdens de reis moeilijk of niet te verkrijgen zijn.

 

Tijdens het bezoek aan de parken kunt u zoveel fotograferen als u wilt. Houd u alleen wel rekening met de cultuurverschillen buiten de parken. De lokale bevolking is niet altijd even enthousiast om gefotografeerd te worden. Zeker bevolkingsgroepen zoals de Masai willen niet ongevraagd op de foto gezet worden. Doet u dit dan ook aub niet, om problemen te voorkomen. Vraag altijd aan iemand of u een foto van hem/haar mag maken. Als hiervoor geld betaald moet worden, doe dit dan ook netjes (richtlijn is circa $1). Als iemand niet gefotografeerd wil worden, respecteer dit dan ook. Als iemand wel op de foto wil is het altijd leuk om even de foto op het scherm te laten zien.

 

Daarnaast mogen overheidsgebouwen en mensen die daar werken niet gefotografeerd worden. Denk hierbij aan: vliegveld, grensovergangen, politiebureaus, regeringsgebouwen, politie en militairen. Twijfelt u, vraag dan eerst om toestemming!

 

Gezondheid en medicatie

Voor het reizen in zowel Kenia als Tanzania wordt aangeraden om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

Neem aub contact op met uw GGD om een afspraak te maken om langs te komen. Met de GGD kunt u bespreken wat u nodig heeft en niet. Maak min 8 weken voor uw vertrek een afspraak: www.ggd.nl

 

Voor zowel Kenia als Tanzania heeft u een gele-koorts stempel nodig. Deze wordt in uw medisch paspoort gezet en deze moet u kunnen laten zien bij binnenkomst van het land.

 

Daarnaast is het handig om zelf medicatie mee te nemen als u op vakantie gaat.

In uw medicijntas moet minimaal zitten:

 • Uw eigen medicijnen

 • Pijnstillers

 • Pleisters

 • Teken-tang

 • ORS

 • Malariaprofylaxe

 • Loperamide of een ander middel tegen buikloop

 • DEET 50%

 • Zonnebrand-crème met hoge factor (minimaal 30)

 • After-sun crème 

 

Helaas dekt een malariaprofylaxe nooit voor 100% dus is het raadzaam om tussen zonsondergang en zonsopgang de volgende dag altijd lange mouwen, een lange broek en sokken te dragen. Onbedekte lichaamsdelen kunt u inspuiten met DEET 50%. Als er klamboes in uw kamer hangen, gebruik deze dan ook.

 

Omdat u op vakantie gaat naar een land dat dichtbij (of op) de evenaar ligt, verbrandt u veel sneller. Smeer u daarom overdag altijd in met een zonnebrand-crème met hoge waarde. Ook is het goed om een hoed en een zonnebril te dragen.

 

Drink nooit kraanwater in deze landen. Poets uw tanden met het flesje water wat in uw hotelkamer staat. Overdag heeft u flessen water in de auto, verder kunt u overal flessen water kopen. Bedenk dat u in deze landen meer water moet drinken dan dat u thuis doet. Dit om uitdroging te voorkomen.

 

De maaltijden die u in de hotels eet die wij voor u boeken zijn verantwoord om te eten. Mocht u op eigen gelegenheid eten, let dan op de hygiëne. Wees voorzichtig met salades en schoongemaakt fruit.

 

In stilstaand water van meren en rivieren kan bilharzia voorkomen. Voorkom om met dit water in contact te komen.

 

Mobiel bellen en WIFI

U heeft met uw eigen mobiel op de meeste plekken in Kenia en Tanzania bereik. Het kan voorkomen dat er in parken soms geen bereik is. 

Wilt u altijd bereikbaar zijn voor het thuisfront, laat dan ons telefoonnummer achter. In geval van nood kunnen wij u altijd ‘s avonds bereiken op uw accommodatie. De meeste lodges hebben WIFI. Soms alleen in de receptie, soms ook in uw eigen kamer. Houd er rekening mee dat de verbinding langzamer is dan dat u bent gewend in Nederland. In sommige lodges moet u betalen voor uw WIFI.

 

Wacht nooit tot het laatste moment om uw mobiel, camera of computer op te laden. Dit omdat er soms stroom storingen zijn waardoor er geen elektriciteit is. Daarnaast maken vele lodges gebruik van generators die ‘s nachts uitgaan. Vraag hiernaar tijdens het inchecken aan de receptionist.

 

De netspanning in Kenia en Tanzania is 220-240 Volt. U heeft een wereldstekker nodig om uw eigendommen op te laden.

 

Veiligheid

Zowel in Kenia als Tanzania is het veilig om te reizen. Het is natuurlijk wel verstandig om nuchter na te denken en sommige veiligheidsregels in acht te nemen. Laat bijv nooit waardevolle spullen op uw kamer liggen. Als u op straat loopt houd dan uw camera en tas goed vast, zeker in grotere steden. Draag geen dure sieraden en loop niet met dure bezittingen rond.

Vaak hebben de hotel kamers een kluis, stop daarin uw waardevolle bezittingen. Mocht er geen kluis in de kamer zijn dan is er vaak een kluis bij de receptie. Vraag hier aub naar.

 

Overdag is het gemiddeld veilig om over straat te lopen. Wij raden u wel aan om 's avonds een taxi te nemen als u ergens heen wilt. Dit is niet alleen voor overvallers maar er zijn vaak ook grote gaten in de stoep die in het donker moeilijk of niet te zien zijn.

 

Dronkenmanschap wordt hier niet op prijs gesteld en wij raden het af om over politiek te praten. Denk verder gewoon nuchter en goed na en handel hiernaar, zoals u ook in Nederland zou doen.

 

Verzekering

Wij gaan er van uit dat iedereen bij het boeken van een reis een reisverzekering heeft. Het is verplicht om een reisverzekering te hebben voordat u met de reis begint en uw gegevens moet u aan ons opgeven. Heeft u geen reisverzekering voor vertrek dan kan de reis helaas niet doorgaan en zijn alle gemaakte kosten voor de rekening van de klant.

Check aub of uw reisverzekering een werelddekking heeft. Daarnaast is het goed om te checken of de hoogte van uitkering van uw reisverzekering hoog genoeg is ivm camera’s, laptops en video’s.

 

Houd er rekening mee dat als u van plan bent om een ballonvaart te maken of te gaan duiken u hier apart verzekerd voor moet zijn. Check dit aub bij uw verzekeringsmaatschappij.

 

Ongevallen

Natuurlijk zal iedereen zijn uiterste best doen om de reis goed te laten verlopen. Maar uiteindelijk is de klant eindverantwoordelijk voor zijn/haar gedrag. Houd u er aub rekening mee dat u op reis gaat naar een land waarbij gamedrives gedaan worden in een park met wilde dieren. Luister altijd naar de aanwijzingen van uw chauffeur en/of gids. Ook als u aanwijzingen krijgt van parkrangers en personeel van een lodge dient u zich hier aan te houden. U mag nooit zonder toestemming uit de auto stappen in een park.

 

Visa en paspoort

Voor zowel Kenia als Tanzania is het verplicht om een visum te hebben. Ook voor Zanzibar is dit verplicht maar deze valt onder Tanzania.

 

U kunt deze visa voor beiden landen aanvragen via het visum-buro www.visum.nl 

 

Sinds 2015 is het niet meer mogelijk om bij aankomst op het vliegveld een visum te kopen in Kenia. U kunt ook uw Keniaanse visum aanvragen via www.ecitizen.go.ke. Denk eraan om dit visum uitgeprint mee te nemen.

 

Voor Tanzania en Zanzibar kunt u nog wel uw visum aanvragen bij aankomst op het vliegveld maar houd er rekening mee dat dit soms lang kan duren.

Ook kunt u uw visum aanvragen bij de ambassade van het land.

 

Voor alle bestemmingen geldt dat uw paspoort na het verlaten van uw bestemming nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast heeft u voor een visum minimaal 2 lege pagina’s nodig in uw paspoort.

 

Wat moet ik meenemen?

Gemiddeld in Kenia en Tanzania is het warm en heeft u genoeg aan luchtige kleding. ‘s Avonds heeft u soms wel een fleece jas nodig en/of een regenjas. Omdat de meeste reizen worden uitgevoerd met 4x4 auto’s vragen wij u om een zachte tas mee te nemen ipv een harde koffer.

In de meeste hotels waar u twee nachten slaapt, kunt u uw was afgeven. Dit houdt in dat u niet teveel bagage hoeft mee te nemen. Heeft u een binnenlandse vlucht houd er dan aub rekening mee dat u 15 kg max mag meenemen (zonder bijbetaling). Als u ook Zanzibar bezoekt houdt u dan met uw kleding-keuze rekening dat in Stone Town uw schouders en knieën bedekt horen te zijn.

 

 • Dagrugzak

 • Fleecejas/regenjas 

 • Sjaal

 • Zwemkleding

 • Wandelschoenen/gympen en slippers. In de auto kunt u makkelijk zittende schoenen dragen.

 • Pet

 • Zonnebril

 • Verrekijker

 • Boek over wildlife/vogels/planten

 • Fotomateriaal (neem aub genoeg geheugenkaarten en batterijen mee, deze zijn in Oost Afrika bijna niet te koop)

 • Waterfles

 • Zonnebrand crème (met hoge factor)

 • Lippenbalsem 

 • After sun

 • Zaklantaarn

 • Wereldstekker voor Oost-Afrika

 • Cash geld (Dit kan in euro’s. Wilt u US dollars meenemen, dan moeten deze niet ouder zijn dan 2006)

 • Anti-muggen lotion

 • Medicijnen

 • Paspoort 

 • Yellow fever stempel in medisch paspoort (verplicht!)

 • Kopie van paspoort, visa en verzekeringen

Zowel in Kenia als in Tanzania mogen geen plastic tassen meer gebruikt worden. U mag deze ook niet meer invoeren. Overtreedt u deze regel dan staat daar hoge straffen op. Let er dus aub op bij het inpakken van uw bagage dat u geen plastic tassen gebruikt! 

Via onze blog blijft u ook op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit Oost-Afrika. Klik hier om deze te lezen.

Via Facebook, klik hier.

Via Instagram, klik hier.

 
 
 
 
 
 
 

Wijsheden en reistips