REIZEN

 

BESTEMMINGEN

Tarangire NP

Tarangire NP

Tarangire NP is genoemd naar de rivier Tarangire die de levensader is van het park. Het gebied, dat circa 2600 km² is, is erg droog en daarom zijn de dieren afhankelijk van deze rivier. Dit houdt in dat in de regenperiode, van circa november t/m mei er minder dieren in het park aanwezig zijn. Ze trekken dan weg naar andere gebieden waar water is.

 

In de droge periode is het park beroemd om zijn olifanten die naar de rivier komen om te drinken, zich te wassen en te spelen. U waant zich gelijk onderdeel van een natuur-documentaire als u hier naar kijkt. Ook grote kuddes buffels komen naar het water.

De grote Baobab-bomen die zich in het park begeven zijn zeer indrukwekkend om te zien.

 

Naast heel veel soorten gazelles die in dit park leven ziet u hier ook vaak de eland antelope. De eland is de grootste antelope in Afrika en is erg schuchter en in andere parken wordt deze niet vaak gespot.

Ook kunt u hier leeuwen, luipaarden en jachtluipaard zien.

 

Lake Manyara NP

In dit park ligt een groot meer, Lake Manyara en dit meer is een soda-meer. Hier kunt u, afhankelijk van het seizoen, grote groepen flamingo’s zien. Naast deze galante vogels ziet u natuurlijk ook heel veel andere soorten, zoals reigers, ibissen, kroon-arend and prachtige grote horn-raven. Ook ziet u op de oevers van dit meer veel nijlpaarden, waterbokken, gazelles, giraffen en gnoes.

Bij binnenkomst van het park rijdt u door een regenwoud wat weer volkomen anders is dan andere parken. Hier bevinden zich altijd veel vogels en apen, zoals de groene baviaan, groene- en blauwe meerkat.

 

Lake Natron

Lake Natron is een groot soda meer dat een paar maanden per jaar druk bezocht wordt door miljoenen flamingo’s. Dit is namelijk de broedplaats van de grootste groep kleine flamingo’s ter wereld. Flamingo’s leggen hun eieren in het gebied waar ze zelf geboren zijn dus elk jaar is dit een groot spektakel. Maar ook als er haast geen flamingo’s zijn dan is de natuur hier overweldigend. Zo heeft u uitzicht op de berg Ol Donyo Lengai wat de heilige berg is van de Maasai. Men gelooft dat hun god op deze berg woont en de Maasai houden hier dan ook vaak heilige rituelen.

Archeologisch is deze berg ook zeer bijzonder. Het is een actieve vulkaan en de enige ter wereld die een hoog gehalte Kaliumcarbonaat uitstoot.

De hele omgeving rond het meer is prachtig qua natuur. De Maasai wonen hier en u komt dan ook langs veel kleine manyatas, kleine nederzettingen.

Serengeti NP

Serengeti betekent ‘eindeloze vlakte’ in de taal van de Maasai en is een nationaal park van circa 14000 km². Het park is beroemd om zijn vele soorten dieren die je hier ziet. Ook kunt u hier de migratie zien vanaf circa oktober t/m mei. Deze bestaat uit circa 1.500.000 gnoes, 500.000 zebra’s en honderdduizenden antelopes die op zoek gaan naar voedsel De migratie trekt van de ene plek naar de andere dus is het nooit met zekerheid te zeggen waar deze zich begeeft. Maar we hebben wel een globaal idee hiervan dus wilt u meer informatie hierover, laat het ons dan weten.

 

Behalve de grote savannes vlaktes zijn ook ‘de Kopjes’ (grote rotsen die uitsteken uit het landschap) een prachtig natuur fenomeen. Hier worden vaak katachtigen gespot, te denken aan leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden.

Ook zult u hyena’s horen of zien in dit park en hoogstwaarschijnlijk ook jakhalzen.

 

Natuurlijk zijn er olifanten, giraffen, buffels, topis, hartebeesten, bavianen, meerkatten, klipdassen, mangoesten en veel soorten antelopes. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ook al bent u geen vogelaar, u zult genieten van de vele vogels die u hier ziet. In het park bevinden zich zo’n 500 soorten. Vaak worden hier verschillende soorten gieren gespot die op de top van de acacia-bomen zitten of op de savannes. De secretaris-vogel die parmantig door het gras loopt is erg fotogeniek. Net zoals de grote groepen struisvogels. Bij de rivieren en waterpoelen ziet u krokodillen en nijlpaarden. Een bezoek aan dit imponerende park wordt altijd als een hoogtepunt van een reis gezien.

Ngorongoro CA en krater

Iedereen heeft het altijd over de Ngorongoro krater maar dit gebied is veel groter dan deze krater alleen. Het Ngorongoro Conservation Area is circa 8200 km² groot en staat niet voor niets op de Wereld Erfgoed lijst. Het heeft namelijk zoveel verschillende aspecten te bieden.

 

Dit gebied wordt namelijk ook wel de ‘bakermat van ons bestaan’ genoemd. De archeologen Leykeys vonden hier opgravingen van verschillende ‘voorouders’, zoals van de Homo habilis en de Paranthropus bosie bij de Oldupai Gorge. Ook ziet u in deze omgeving kleine manyatas, nederzettingen van de Maasai die hier als enige volk woont. De Maasai jongens lopen met hun grote kuddes vee over de grote grasvlaktes, soms tussen de zebra’s en antelopes door. Een prachtige kleurrijke combinatie van mens en omgeving.

 

De natuur is ook schitterend. Dit gebied heeft 7 vulkanen en sommige zult u zien onderweg. De beroemdste is de Ngorongoro krater die wordt gezien als ‘1 van de 8 wereldwonderen’. Het is de grootste hele caldeira ter wereld. Daarnaast is het zeer bijzonder dat in deze krater miljoenen dieren bevinden. Overal ziet u gnoes, zebra’s, buffels en gazellen. Bij het grote soda-meer Lake Magadi bevinden zich de kleine flamingo’s en juist bij het zoetwater meer ziet u grote groepen nijlpaarden. En juist in de moerasgebieden ziet u grote mannetjes olifanten.

 

Op de grote grasvlakten ziet u veel hyena’s rennen terwijl de leeuwen zich juist rustig houden hier. Ook zie je hier soms de zwarte neushoorn. Natuurlijk zijn hier veel vogels. U ziet veel roofvogels hier maar ook de koritrap die hier rondloopt is zeer indrukwekkend. Ook zijn er hier veel reigersoorten. En overal waar u zich bevindt, ziet u de imponerende kraterrand op de achtergrond. De combinatie van al deze factoren maakt deze plek zo bijzonder.

Mikumi NP

Mikumi is het vierde grootste park van Tanzania wat circa 5 uur rijden ligt van Dar es Salaam. Dit park ligt dus in zuidelijk Tanzania en wordt hierdoor veel minder bezocht dan de parken in het noorden van het land. Mikumi NP is circa 3200 km² en wordt gescheiden door een snelweg. U slaapt in het noordelijke gedeelte en uw gamedrives worden ook in dit gedeelte van het park uitgevoerd. U ziet hier de beroemde baobab bomen, de typische Afrikaanse boom die voor wijsheid staat. Omdat het park erg droog is in de droge periode is het een drukte van belang bij de waterputten en rivieren die hier zijn. In het park kunt u veel olifanten zien die over de savannes wandelen op zoek naar water. Ook zijn hier grote groepen impalas. Daarnaast komt hier niet de groene baviaan voor, maar de gele baviaan die iets kleiner is dan de meest voorkomende soort.

 

Soms in de droge periode heeft u zelfs kans op wilde honden maar dit is een unicum. Verder zijn er giraffen, leeuwen en luipaarden. De  hippo-poel is een prachtige plek om een sundowner te nuttigen, terwijl u tegelijkertijd naar de nijlpaarden kijkt.

Ruaha NP

De Grote Ruaha Rivier, waar het park naar genoemd is, is de grote levensader van dit park. Dit omdat deze rivier het hele jaar door water heeft. Het park is alleen in de regenperiode (van januari tot april) groen, de rest van het jaar is het zeer droog. De dieren trekken dan naar deze rivier om water te drinken en deze omgeving is dus altijd populair om gamedrives te maken. Nijlpaarden en krokodillen zijn altijd aanwezig bij de rivier.

Net zoals buiten het park ziet u in het park natuurlijk baobab bomen. Veel gespotte dieren hier zijn leeuwen, olifanten, giraffen, gevlekte hyena’s, luipaarden, buffels en jachtluipaarden. Met meer dan 570 soorten vogels is dit echt een vogelparadijs. Ook kunt u hier de Afrikaanse wilde hond, kudu, roan- en de sabel antelope zien. Dieren die u niet vaak in andere parken ziet. Door de verschillende landschappen die het park heeft, kunt u hier dagen rondrijden zonder verveeld te raken. Het park is namelijk met zijn 20.200 km² het grootste park van heel Oost-Afrika. Terwijl maar weinig toeristen het park bezoeken door de ligging. Een unieke gelegenheid om de dieren in een rustige omgeving te bewonderen.

Selous NR

Selous is het grootste en oudste wildreservaat van Afrika en heeft zoveel te bieden. In dit park is de kans groot om de wilde honden te zien. Verschillende families wonen hier en soms kun je ze heel goed zien als ze rusten. Ook de meren zijn mooi, een echt vogelparadijs. Natuurlijk leven hier veel roofdieren. En je hebt de kans om de Big Five hier op 1 dag te zien.

 

Maar game driving is niet de enige manier om dit prachtige park te verkennen. De boottochten zijn beroemd om het aantal vogels dat u zult zien, samen met veel nijlpaarden. En je kunt een wandelsafari doen samen met een ranger die je ook een aantal interessante kleine details laat zien, zoals tracks en uitwerpselen.