REIZEN

 

BESTEMMINGEN

Samburu NR

Samburu NR

Het Samburu National Reserve is een van de mooiste parken van het land. De rivier Ewaso Ngiro is de levensader van dit park dat normaal gesproken erg droog is. Dieren trekken naar deze rivier toe om water te drinken en de begroeiing is hier ook wat groener. Vaak zie je hier een groep olifanten die rivier oversteken waarbij deze imposante dieren drinken en zich gaan wassen.

 

Daarnaast is het park beroemd om een aantal dieren die je alleen in het noordelijk gedeelte van Kenia kunt zien en op uw trip dus alleen in dit park. We noemen het wel de ‘Samburu five’, te weten: de Grevy's zebra die te herkennen is aan zijn nette streepjespatroon, grote oren en witte buik. De Beisa-oryx of te wel de spiesbok met zijn lange rechte horens. De netgiraffe die een keurig vlekkenpatroon heeft en de Somalische struisvogel die makkelijk te herkennen is aan zijn blauw-paars kleurige nek. Als laatste is er de gerenoek die ook wel giraffe-hert wordt genoemd omdat hij een hele lange nek heeft. Ook is het de enige gazelle die op zijn achterpoten gaat staan om bij de hogere blaadjes aan de struik te komen.

 

Maar natuurlijk is er nog veel meer te zien in dit prachtige park, dat maar circa 360 km² groot is. Zoals de honderden vogels soorten, de verschillende gazelles en buffels. Ook maakt u hier kans om leeuwen, luipaarden of jachtluipaarden te zien.

Ol Pejeta

Ol Pejeta is een prive conservatie park dat als belangrijkste doel heeft veel uitstervende diersoorten te beschermen en te behouden.

 

Zo vindt u hier de enige 2 nog levende Noordelijke witte neushoorns, die dag en nacht bewaakt worden. Ook is hier een chimpansee opvang in 1993 begonnen toen in Burundi de burgeroorlog uitbrak en deze dieren bescherming nodig hadden. Daarnaast vindt u hier wilde honden, olifanten, de Grevy's zebra’s en de Jackson’s hartebeest die allemaal met uitsterven bedreigd worden.

 

Tijdens uw gamedrive heeft u ook kans om andere dieren te zien, te denken aan leeuwen, hyena’s, giraffen, luipaarden en jachtluipaarden, groene bavianen, caracals en jakhalzen.

 

Het park is prachtig gelegen en u kunt Mt Kenya, de hoogste berg van Kenia, op de achtergrond zien. Er zijn verschillende ecosystemen maar het grootste gedeelte is savannes waar u veel acacia-bomen ziet. De rivier en beekjes zijn belangrijke plekken om dieren te spotten.

 

In dit park kunt u veel optionele excursies doen, te denken aan een nacht gamedrive, paardrijden om de neushoorns te zien, een bush wandeling, leeuwen tracking en een conservatieproject bezoeken.

Nakuru NP

Nakuru NP ligt in de Grote Slenk en heeft een groot meer. Dit meer is een paradijs voor vele soorten vogels en de vogelliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Veel pelikanen zwemmen in het meer en je ziet ook soms flamingo’s. Daarnaast zijn er veel roofvogels en zie je de Kroon arend hier vaak.

 

Maar het park is beroemd om zijn neushoorns. Zowel de “witte” als de “zwarte” kan hier gespot worden. Helaas worden neushoorn bedreigd in hun bestaand dus is het erg bijzonder dat je beiden soorten in 1 park kunt zien.

 

Op de savanne vlaktes zie je de Rothschild's giraffe rondlopen, net zoals grote groepen buffels, zebra’s, impalas en grand gazelles. De jakhalzen en hyena’s lopen door het gras op zoek naar hun prooi. In het bosgedeelte, wat voornamelijk bestaat uit de acacia’s bestaat, heeft u een goede kans om een luipaard te spotten die uitrust op een tak van een boom. Leeuwen ziet u ook soms in dit gedeelte van het park of soms op de grote grasvlaktes. In dit gedeelte van het park zijn ook veel bavianen en meerkatten. U kunt deze niet missen.

 

Vanaf het baviaan-uitkijkpunt heeft u een prachtig uitzicht over het grote meer en de omgeving. Hier ziet u ook de klipdas en de agama lizzard.

Lake Naivasha

Lake Naivasha is een zoetwater meer in de Grote Slenk en ligt op 1884 meter hoogte. Het is circa 140 km² groot waarvan 65 km² moeras is. In het moeras houden zich vaak nijlpaarden overdag schuil om daar te slapen. U ziet ze niet, maar hoort ze wel.

 

In dit gebied zijn meer dan 400 verschillende vogelsoorten dus echt een paradijs voor vogelliefhebbers. Natuurlijk ziet u vele soorten reigers die in het water op zoek zijn naar visjes. In het hoge riet maken wevers hun nesten. Ook wordt hier de zee-arend makkelijk gespot door hun opvallende roep. Naast een boottrip op dit meer zijn er ook veel activiteiten te doen in de omgeving.

 

Zo kunt u het Hell’s Gate NP bezoeken wat iets ten zuiden van het meer ligt. Dit park is bijzonder omdat u het lopend of per fiets kunt bezoeken. In dit park ziet u veel dieren en wat is er leuker om een keer deze te spotten vanaf de fiets?

Ook de omgeving is prachtig. U kunt fietsen naar een kloof waar de park zijn naam aan heeft ontleend. Hell’s Gate is prachtig om doorheen te lopen. Ook de Fisher’s en Cental Tower zijn prachtige rotsen. Naast veel roofvogels, zoals de Lammergyer gier en de Verreaux arend, ziet u o.a. in dit park buffels, zebra’s, hartebeest, hyena’s en klipdassen.

 

U kunt ook een wandeling maken bij Crescent Island waarbij u buffels, zebra’s, giraffen en antelopes ziet. De lokale gids vertelt u veel over de omgeving. Eind van de middag kunt u genieten van een high-tea bij Elsamere waar de beroemde Keniaanse Family Adamson woonde. Terwijl u een kopje thee drinkt ziet u de vogels loeren naar uw gebakje en de zwart-witte franjeapen spelen in de bomen. Daarnaast kunt u een organisatie bezoeken waar vrouwen de mooiste sieraden maken van kralen. Als u hier iets koopt dan steunt u dit project.

Masai Mara NR

De Masai Mara is het bekendste park van Kenia. Het staat in verbinding met het Serengeti NP in Tanzania en maakt uit van het Serengeti Eco-systeem. Het park is genoemd naar de Maasai mensen die in deze omgeving wonen en de vlekken (‘Mara’ betekent ‘gevlekt’ in de taal van de Maasai), gevormd door bomen, als je het park van boven af bekijkt.

 

Het park is zo beroemd geworden door de Grote Migratie die hier een paar maanden per jaar is. Van circa juli t/m oktober-november begeven zich hier miljoenen zebra’s, gnoes en antelopes op de grasvlaktes op zoek naar voedsel. Een verschijnsel wat u nooit zult vergeten. Helemaal bijzonder is het als u getuige bent van de oversteek van de beroemde Mara-rivier. Beelden die u vast wel eens in een documentaire gezien heeft. De migratie is een uniek fenomeen om te aanschouwen maar helaas kan niemand met 100% zekerheid zeggen waar en wanneer de migratie is.

 

Ook de grote aantallen dieren die zich in dit park begeven maakt het park zo uniek. U heeft grote kans om leeuwen en jachtluipaarden te spotten. Ook zijn hier luipaarden, olifanten en zelfs zwarte neushoorns. 

 

Langs de Mara en de Talek rivier ziet u nijlpaarden en grote krokodillen. Vergezeld met veel watervogels natuurlijk. Er zijn zo’n 470 soorten vogels in dit park. Andere dieren die u hier kunt zien zijn de elanden, knobbelzwijntjes, hyena’s, duikers, hartebeesten en natuurlijk giraffen. De groot-oor vos komt hier ook voor.